Medzinárodná vedecká konferencie Posolstvo Jána Pavla II.


V dňoch 21. a 22. apríla 2016 sa v Poprade na Katedre manažmentu PF KU pod záštitou rektora Katolíckej univerzity Mons. prof. ThDr. Jozefa Jaraba, PhD. konal už deviaty ročník medzinárodnej multidisciplinárnej konferencie Posolstvo Jána Pavla II. Aj tento rok boli spoluorganizátomi Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Prešov, Vysoká škola Karlovy Vary o.p.s. z Čiech, Państwowa wyzsa szkola zawodowa v Chelmie Z Poľska, Šrobárov ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb n. o. Dolný Smokovec a Klinika detskej tuberkulózy Jeseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine a Východoslovenská agentúra pre rozvoj, Podhájska.

Na tejto významnej konferencii, ktorú v minulosti poctili účasťou osobnosti ako Milan Čič, Anton Blažej, Ján Lazorík, Joseph Seckbach, Damián Kováč sa v osobnej i korešpondenčnej forme tento rok zúčastnilo už viac 200 prispievateľov. Študenti cirkevného gymnázia v Poprade patrili medzi poslucháčov konferencie a tak načreli do tajov súčasnej svetovej vedy.

Konferencia bola venovaná 90. výročiu narodenia profesora Júliusa Alexyho rodáka z Popradu, zakladateľa operačnej analýzy a 85. výročiu narodenia najvýznamnejšieho žijúceho slovenského fyzika Júliusa Krempaského poschádajúceho z malej dedinky Križovej Vsi. Pozornosť akademickej obce bola zameraná taktiež odkazu Mons. Štefana Náhalku, ktorého 100. výročie od narodenia si v týchto dńoch pripomíname. Pracovisko Katolíckej univerzity Pedagogickej fakulty v Poprade je pomenované práve po tomto významnom Slovákovi, ktorý spájal vieru s modernou vedou a čo je aj poslaním katolických univerzít a ich identity v súčasnom svete.

Medzi najvýznamnejších hostí tohto ročníka patrili celosvetovo uznávané osobnosti, ktoré vystúpili so zaujímavými príspevkami: oslávenec akademik Július Krempaský prednášal o vzťahu kresťanského náboženstva a fyziky, v zastúpení odznela prednáška akademika Dušana Podhorského reflektujúca encykliku Laudato si, tematike fyzikálnych aspektov vzduchu sa venoval viceprezident Európskej akadémie vied a umení v Salzburgu akademik Štefan Luby. Akademik Juraj Hraško predniesol prednášku venovanú tematike pôdy a akademik Ivan Plander vystúpil s príspevkom venovaným umelej inteligencii.

S tematikou venovanou metodike v kriminalistike vystúpil doktor právnych vied profesor Viktor Porada, pochádzajúci z Popradu, ktorý zároveň na konferencii uvádzal do života svoju monografiu, obsahujúcu podstatu jeho celoživotného diela. Oblastiam pravdy a dobra v náuke sv. Jána Pavla II. sa venoval akademik Anton Tyrol, je generálny vikár Spišskej diecézy, ktorý slávil spolu s účastníkmi konferencie aj sv. omšu v kostole sv. Egídia. Doktor ekonomických vied docent František Lipták sa venoval futurologickým aspektom manažérskych teórií. Profesor a doktor ekonomických vied Milan Šikula, vedúci vedecký pracovník Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied sa vyjadril k otázkam globálnej krízy. Profesor a doktor ekonomických vied Ladislav Andrášik sa venoval tematike metaekonómie. Najznámejší český fyzik Miloš Lokajíček referoval o chybách a manipuláciách vo výskume v oblasti časticovej fyziky. Profesor a doktor vied Peter Ondrejkovič predniesol vystúpenie na tému anómie v rodine a jeho druhé vystúpenie bolo na tému porozumenia.

Prednášku o podnikaní a vzdelávaní s názvom Existenčná kauza realizoval akademik Štefan Kassay. Pán akademik Kassay venoval študentom KU svoju pentalógiu Podnik a podnikanie, najmodernejšiu a najkomplexnejšiu štúdiu na viac ako 4500 stránách, ktorá vyšla o podnikaní a vedení podniku v dnešnej dobe už v 5 svetových jazykoch v 40 krajinách celého sveta. O zvetrávaní v Západných Karpatoch hovoril profesor a doktor geologických vied Ján Košťálik. O osobnostnej štruktúre sebaurčenia vo filozofii Karola Wojtylu referoval rakúsky sociálny filozof svetového mena profesor z Viedne Hans Köchler. Téme ekonomickej kriminality sa venovala profesorka a doktorka vied Snežana Mojsoska z Macedónska. K viktimologickým aspektom kriminálnych činov v kontexte migrácie vystúpil profesor a doktor vied Nikola Dujovski. Základným potrebám v edukácii prírodných vied sa venoval moldavský hosť docent Mihai Calalb. Profesor Ivan Vágner z Brna referoval o tematike strategického manažmentu. Vo štvrtok v rámci konferencie zaznel koncert žiakov a učiteľov Základnej umeleckej školy Janka Silana z Popradu. Rovnako učinkujúcim taktiež aj účastníkom konferencie vyslovujeme poďakovanie za ich účasť.

Marián Ambrózy, Anton Lisnik