Naša agentúra na Štefánikových dňoch v Komárne


Na počesť veľkého syna slovenského národa, Milana Rastislava Štefánika sa od 3. mája 2010 do 10. mája 2010 konal rad podujatí v rámci Štefánikových dní, ktorým organizátorom bol Dom Matice slovenskej v Komárne. Položením vencov k soche M.R. Štefánika na rovnomennom námestí v centre Komárna vzdali účastníci hold tejto veľkej významnej osobnosti, ktorá stála pri zrode Československa.

Je známe, že s menom Štefánika sa spája mnoho aktív v oblasti vedy i diplomacie. Vďaka nemu európske politické kruhy na začiatku 20. storočia začali spoznávať Slovákov: ich históriu, kultúru a ich snahu po osamostatnení sa a vytváraní vlastného štátu. Milan Rastislav Štefánik bol presvedčený, že v modernej Európe má svoje miesto každý národ bez rozdielu, či je veľký alebo menej početný. V duchu tejto myšlienky sa v rámci Štefánikových dní konala dňa 7.5. 2010 v Komárne konferencia pod názvom “Kultúrnosť a národnosť”. Pripravili ju viaceré inštitúcie: Dom Matice slovenskej, Mesto Komárno, Regionálne osvetové stredisko a Komárňanské ekumenické spoločenstvo.

Pozvanie na konferenciu prijali významní osobnosti nášho politického a spoločenského života, predstavitelia cirkví ako aj predstavitelia Východoeurópske agentúry pre rozvoj n.o. v zastúpení Peter Lipták, Veronika Zaťková, Ing. Alžbeta Jágerská a JUDr. Jozef Zaťko. Ako to zaznelo vo vystúpeniach rečníkov, myšlienky a názory M.R. Štefánika na postavenie národov sú nadčasové, zrozumiteľné a odbremenené od akýchkoľvek náznakov nevhodných, ktoré by spochybňovali spoluprácu národov, rešpektovania a práva na dôstojnú existenciu.
V tomto duchu sa v súčasnosti rozvíja moderná európska diplomacia a my priamo sme svedkami toho, že iba táto cesta dokáže na našom kontinente udržiavať stabilitu a partnerstvo.


NA STIAHNUTIE