Riadenie bezpečnosti zložitých systémov 2013


6. ročník medzinárodného vedeckého seminára s názvom „Riadenie bezpečnosti zložitých systémov“ otvoril doc. RSDr. Jozef Matis, CSc., vedúci Katedry spoločenských vied a jazykov Akadémie ozbrojených síl. Už v úvode svojho vystúpenia spomenul, že tento seminár, ktorý sa pôvodne začal organizovať v slovensko-ukrajinskej spolupráci, sa postupne rozšíril o účastníkov z Poľska, Čiech a Rakúska.

Seminár vytvára totiž široký priestor na výmenu poznatkov a skúseností pre riešenie otázok riadenia zložitých technických, sociálnych a ekologických systémov. Doc. Matis uviedol, že seminár svojím charakterom, účasťou, obsahom i formami nadobúda rozmery medzinárodnej vedeckej konferencie. Notifikácia seminára za konferenciu sa preto plánuje uskutočniť v nasledujúcom roku 2014.

Organizačný výbor tohto 6. ročníka seminára si stanovil obsahové a metodické ciele, ktorých zámerom bolo prerokovať aktuálne otázky prípravy všeobecného, bezpečnostného a krízového manažmentu na riešenie problémov pri riadení bezpečnosti zložitých systémov a posúdiť ich z hľadiska humánneho, sociálneho a ekologického aspektu.

Seminár bol rozdelený do 5 panelových diskusných blokov. S hlavným referátom vystúpil prof. Ing. Vojtech Jurčák, CSc. z AOS a zameral sa na „Vybrané otázky formovania európskeho bezpečnostného priestoru“. Jednotlivé bloky boli tematicky zamerané na význam, prevenciu, špeciálne služby a prípravu manažéra bezpečnosti, na individuálnu, informačnú bezpečnosť, vojenské ohrozenia, ekológiu, psychologické aspekty bezpečnostného systému, a pod.

Seminára, ktorý sa konal 18. – 22. februára 2013, sa zúčastnilo 40 odborníkov. Medzi jeho účastníkmi boli prezident Európskej asociácie pre bezpečnosť (EAS) mimoriadny profesor hab. Dr. Leszek F. Korzeniowsky z Krakowa, zástupca medzinárodnej akadémie bezpečnosti Ukrajiny a podpredseda (EAS) doc. Vasilij Mironovič Zaplatinský, ktorý patrí k spoluzakladateľom seminára, rektor Vysokej školy verejnej a individuálnej bezpečnosti z Krakowa dr. Julius Piwowarski, mimoriadny prof. Hab. Dr. Jan Maciejewski z Wrockavy, prezident Východoeurópskej agentúry pre rozvoj (EEDA) JUDr. Jozef Zaťko.

Najpočetnejšie bola zastúpená slovenská strana, seminára sa zúčastnili zástupcovia vysokých škôl, MO SR, OS SR a AOS.

Rokovanie seminára pozdravil prorektor pre vzdelávanie AOS doc. Ing. Jozef Puttera, PhD., ktorý uviedol: – “problematika seminára obohacuje vedecké portfólio Akadémie ozbrojených síl”.

Súčasťou programu seminára bolo aj zasadnutie vedeckej rady EAS. Zo seminára bol vydaný zborník na CD.


FOTOGALÉRIA