Slovenské dni Csömör 2010


Slovenská samospráva v Čemeri (Csömör, Maďarská republika) usporiadala 4. septembra 2010 IV. Slovenský deň, na ktorom sa zúčastnili aj predstavitelia Východoeurópskej agentúry pre rozvoj n.o. a nadviazali spoluprácu s predsedníčkou Slovenskej národnostnej samosprávy Alžbetou Sabovou.

Na javisku Slovenského domu deti školského a predškolského veku predviedli miestne svadobné zvyky. V záhrade pripravili organizátori „ľudové ihrisko“ , kolotoč s poníkmi a ukážku slovenskej gastronómie – placky, plnenú kapustu, strapačku a záviny. Prítomných privítala predsedníčka Slovenskej samosprávy v Čemeri, pani Alžbeta Sabová.

Program na prekrásne ozdobenom javisku začal vystúpením tanečného súboru Slnečnica z Dunaeďházy, po ktorom nasledovalo oblečenie nevesty, rozlúčka s rodičmi, krojovaný svadobný sprievod, tanec nevesty a čepčenie nevesty.

V kultúrnom programe so slovenskými tancami vystúpili detské tanečné skupiny Slnečnica z Dunaeďházu, Kvietok z Kerepešu, Zelený veniec z Ečeru a Mala Furmička z Čemeru.

Po návrate nevesty mladý pár rozdával hosťom tradičnú čemerskú makovú tortu, ktorá je vlastne obrovský makový závin stočený do tvaru torty. Ženích a nevesta rozdali približne 100 porcií. Svadobné zvyky v podaní detí pokračovali v obrovskom stane, kde svadobnú družinu pri prekrásne prestretých stoloch pohostili tradičnými svadobnými jedlami. Na večeru bola slepačia polievka so špirálovitou cestovinou (brdovce), plnená kapusta, pečené hydinové mäso so zemiakmi, zákusky a namiesto vína osviežujúci nápoj.

Medzitým na javisku miestny rodák a dirigent László Takács porozprával publiku svoje zážitky z detstva a so slovenskými ľudovými pesničkami vystúpili členovia Kultúrneho spoľku Lipóta Bálóa. Kultúrny program skončil vystúpením miestnej tanečnej skupiny Furmička, ktorý založili 1. februára 2006 oduševnení milovníci slovenského tanca a tradícií. Je potešiteľné, že medzi jeho členmi vyrastajú aj deti a mládež, ktorí si tiež chcú osvojiť slovenské tance a zvyky svojej rodnej obce.

V rámci Slovenského dňa boli v záhrade Slovenského domu vystavené pomôcky a riady potrebné na prípravu svadobných zákuskov, ktorú hodnotila odborná porota. Keďže všetky vzorky chutili výborne, ocenenie dostalo všetkých 30 súťažiacich.


FOTOGALÉRIA