Predstavujeme: EEDA – Východoeurópska agentúra pre rozvoj


Všestranné zameranie, rôznorodá činnosť a celoeurópska pôsobnosť – to sú hlavné atribúty EEDA – Východoeurópskej agentúry pre rozvoj n.o. Nezisková organizácia, za ktorou sa už od roku 2009 skrýva meno zakladateľa JUDr. Jozefa Zaťka z Dolného Ohája (Okr. Nitra), ktorej zámerom je spájať akademické kruhy, organizovať odborné konferencie a semináre ako aj vydávať odbornú literatúru predovšetkým z oblasti práva, ekonomiky a regionálneho rozvoja.

“Po mojom dlhoročnom pôsobení vo verejnej službe som sa rozhodol svoje dovtedajšie poznatky a skúsenosti previesť do praxe a takýmto spôsobom začať spoluprácu s odbornými a vedeckými kruhmi na medzinárodnej úrovni” uviedol Zaťko. Organizáciu zastrešuje Akademická rada. Predsedá jej doc. JUDr. Karel Schelle, CSc. a . podpredsedom pre zahraničie je prof. Miroslav Skibniewski, PhD. (University of Maryland) a tvorí ju tiež členská základňa zložená z významných osobností spoločenského a kultúrneho života. Medzi najvýznamnejších patrí známy hudobník a moderátor Martin Jakubec.

“Spolupráca s Východoeurópskou agentúrou pre rozvoj n.o.- EEDA a osobne s pánom Zaťkom prebieha od samého začiatku na vysokej profesionálnej úrovni. Organizujeme spoločne menšie konferencie, sympózia a sústredenia na celom Slovensku najnovšie aj z presahom do EÚ. Významne sú gala projekty na podporu domácej slovenskej kultúry a podpory pôvodnej tvorby v kultúre a hudbe začo som agentúre vďačný. Spoluprácu som prijal aj na post zástupcu agentúry pre kultúru a regionálny rozvoj a samosprávy. Podporujeme všetky kraje a regióny Slovenska, ja zo svojej pozície hlavne oblasť kultúry,” uviedol Jakubec. “Medzi ďalšie významné aktivity patrí spolupráca s univerzitami po celom svete. “V oblasti cestovného ruchu a regionálneho rozvoja úzko spolupracujeme s Prešovskou univerzitou Prof. RNDr. René Matlovičom, PhD.” dodal Zaťko.

V najbližšom období EEDA pripravuje konferenciu s názvom Bezpečnostná a protikorupčná politika v Európskej únii, ktorá sa uskutoční 11. – 13. októbra v Báčskom Petrovci – Vojvodina, Srbsko, potom nasleduje dňa 8.11.2012 konferencia s bezpečnostným zameraním v Poľskom Krakowe.


ZDROJ